luni, 8 septembrie 2014

Memoriile unei gheise de Arthur Golden

„Memoriile unei gheișe” de Arthur Golden e unul dintre cele mai bine-cunoscute bestseller-uri publicate la sfârșitul secolului trecut (mai precis în 1999). Un roman în care abundă un exotism rafinat construit în jurul unui personaj fascinant al Japoniei interbelice. Plin se mister, în parte roman istoric, în parte bildunsroman, dezvăluie o lume de mult uitată în inima Japoniei, și inaccesibilă străinilor occidentali.
În jurul lui Sayuri Nitta, personaj principal și reprezentantă emblematică a unei lumi ce nu de multe ori își deschide porțile către necunoscut, autorul ne scoate în fața ochilor tot ce e mai incitant și mai adânc înrădăcinat în conștiința și instinctul japonezului atemporal de rând:  o ghieșă. Ce e o gheișă? Un artizan, o piesă de artă în mișcare. Un obiect al dorinței inaccesibil multora.
Când micuța Chiyo Sakamoto și sora ei Satzu sunt luate cu forța din casa în care au trăit toată viața lor, nu știau ce le va rezerva noua întorsură a vieții lor. Chiyo e vândută unei case de gheișe – okiya Nitta – iar sora ei Satzu e vândută unei case de prostituție. Satzu reușește să fugă dar Chiyo rămâne „prizonieră” în lumea Gionului; cu toate acestea, Chiyo Sakamoto reușește să se transforme într-un frumos fluture și să zboare, devenind o impresionantă gheișă.
Într-o zi, mentorul și sora ei mai mare, Mameha i-a zis lui Sayuri: „Nu devenim gheișe pentru ca viețile noastre să fie mulțumitoare. Devenim gheișe pentru că nu avem de ales”. Dar aceeași Mameha remarca la un moment dat că Sayuri are atât de multă apă în ea, dar că și apa poate să demoleze toate obstacolele ce-i ieșeau în cale.

Romanul lui Arthur Golden a fost ecranizat de către Rob Marshall în 2004, film premiat cu un premiu Globul Aur, 3 premii Oscar și 3 premii Bafta.

Niciun comentariu: