vineri, 5 iulie 2013

Creație

        Făcându-mi curat printre maldărul caietelor din liceu, am găsit următoarea compunere făcută, cred, cu ocazia unui concurs de redactor de știri pentru site-ul www.educat.ro acum vreo 4 - 5 ani.

***

        „Puterea cărților a inspirat o generație de cititori obsesivi și fără prejudecăți față de cărți groase și acțiuni complexe”. Este o afirmație interesantă, dar care ascunde un lucru cât se poate de real. Am realizat de curând, în urma lecturilor făcute în ultimii ani, că în ultimul secol (1900 – 2000 și ceva) scriitorii au început să trateze din ce în ce mai multe opere ce au o acțiune mai complexă rezultând și cărți mai groase. Dacă până nu demult (dacă îi mai putem spune așa), scriitorii preferau să scrie opere ce au o acțiune simplă și o lungime destul  de mică, acum ei s-au schimbat cu totul: compun opere cu acțiune complexă și, de multe ori, având o întindere mult mai lungă, chiar de câteva volume (de exemplu „Harry Potter”, „Stăpânul Inelelor”, „Cronicile din Narnia” etc).

        Cât despre partea cu „cititorii obsesivi și fără prejudecăți”, e de înțeles: așa e omul, curios. Mereu ne dorim să citim cea mai nouă carte, oricât e de groasă. Operele, având o acțiune mai complexă, desigur că au și personaje mai complexe, mai apropiate de realitate, care se conturează doar treptat, o dată cu înaintarea acțiunii. Deci, nu e de mirare că tot mai mulți cititori se regăsesc în vreun personaj dintr-o carte și așa, doresc să afle mai mult, se afundă în cărți tot mai groase.

Niciun comentariu: